Anasayfa » Epic, Apple ve Google’a Dava Açtı

Epic, Apple ve Google’a Dava Açtı

Epic Apple ve Google'a Dava açtı
Epic Apple ve Google'a Dava açtı

Oyun dünyasında dijital marketlerde yeni bir savaş başladı. Epic Games Apple ve Google’a dava açtı. Dava sebebi ise Fortnite’ın App Store ve Google Play Store üzerinden kaldırılması oldu. Oyunun kaldırılma sebebi ise Epic tarafından yapılan farklı bir ödeme şeklinin oyuna eklenmesi ile başladı. Tüm süreci sizlere en iyi şekilde aktarmaya çalışacağız. Merak edilen sorulara da cevap vereceğiz. İlk olarka Epic Fortnite’ın kaldırılmasından sonra Apple ve Google’a dava açtı.

Süreç Nasıl Başladı

İlk olarak olay Epic’in getirdiği yeni ödeme seçeneği ile başladı. Bildiğiniz gibi mobil tarafta oyun içi satın alımlar için Apple ve Google’ın %30’luk bir kesinti dilimi bulunuyor. Epic’te bu algıyı değiştirmek için mobil cihazlara yeni bir ödeme şekli getirdi. Gelen bu yeni düzen ile birlikte de daha uygun fiyatlı satışların önü açılmış oldu. Fortnite mobilde 1,000 V-Bucks 9,99 dolara satılıyordu. Daha sonra ise Epic 7,99 dolara satış yapmaya başladı. Bunun üzerine de Apple Fortnite’ı kaldırma kararı aldı. Çünkü %30’luk ödeme bu özellik ile yapılmıyordu. Apple politikaları nedeniyle oyunu kaldırdı. Daha sonra ise Epic direkt olarak Apple’a dava açtı.

Epic bu hamleyi sadece App Store üzerinde yapmadı. Aynı zamanda da Google Play Store’da da aynı durum geçerli oldu. Bunun üzerine de Apple’dan sonra Google’da Fortnite’ı Play Store’dan kaldırma kararı aldı. Bu karar alındıktan sonra ise Epic Google’a da dava açtı.

Davaların açılmasından sonra ise karşılıklı olarak açıklamalar gelmeye başladı. İlk olarak Apple tarafı Epic’in kuralları ihlal ettiğini açıkladı. Bunun üzerine de oyunun kaldırıldığını belirtti. Eğer ikili arasında istenilen anlaşma sağlanırsa oyun tekrar App Store’a gelebilir şeklinde açıklamada bulunuldu. Aynı açıklama yine Google tarafında da geldi. Ortak bir uzlaşma istendi.

Peki Epic Games Neden Böyle Bir Hamle Yaptı?

Epic Games bu iş için çok önceden hazırlıkları yapmış diyebiliriz. Çünkü yaptıkları bu işlemden sonra uygulamalarının kaldırılacağını biliyorlardı. Onun içinde Apple ve Google tarafı için hazırlanmış metinleri bulunuyordu. Dava için bile hazırlık yapılmıştı. Uygulama kaldırıldıktan hemen sonra dava açıldı.

Tim Sweeney’in de sonrasında Twitter’dan paylaştığı üzere Epic, bu davada para peşinde değil. “Mahkemeden uğradığımız maddi zararların karşılanmasını talep etmiyoruz. Ayrıca Epic sadece kendisine karşı kayırıcı bir uygulama da talep etmemektedir. Yüz milyonlarca tüketiciyi ve on binlerce geliştiriciyi doğrudan etkileyen pazar uygulamalarında adil bir rekabet ortamı kurulmasının peşindeyiz” diyor Epic Games.

Epic Games artık Apple ve Google tekelinde değişimler istiyor. Bildiğiniz gibi mobil tarafta Apple ve Google’ın bir tekel olduğunu söyleyebiliriz. Tekel olmalarından dolayı da ilk ortaya çıktıklarında yıkmaya çalıştıkları sistem geldiler. Epic Games bu şekilde düşünüyor. Bunun için de Apple’ı eleştiren bir ‘1984’ videosu yayınladı.

Nineteen Eighty-Fortnite – #FreeFortnite

Bu videoda 1984 yılında yayınlanan Apple’ın reklamına bir gönderme bulunuyor. Apple’da IBM’e karşı bu reklamı çıkarmıştı. Tarihin en iyi reklamı olarak gösterilen bu reklam IBM’in tekelini kırmak için yapılmıştı. Epic’te rekabetin artık daha fazlalaşması gerektiğini düşünüyor.

62 sayfalık dava dilekçesinde bu durum daha net açıklanmış durumda. Sert sözlerle Epic, Apple’ı eleştiriyor. 1984 tarihli reklama da atıf yapılan dilekçede Apple’ın zamanında IBM’in bilgisayar teknoloji pazarındaki tekelini kıran devrimci bir güç olduğunu, sonrasındaysa bizzat mücadele ettiği şeye dönüşerek pazarları kontrol eden, rekabeti engelleyen ve yeniliğe kapalı olan bir dev bir güç haline geldiğini söylüyor Epic Games.

Bu yüzden de Epic Games artık daha serbest bir kullanım için çaba harcadığını açıklıyor. Sadece Apple değil Google tarafında da aynı değişim isteniyor.

Google’da sabaha karşı Fortnite’ı kaldırma kararı almıştı. Kaldırma kararından sonra ise Epic hemen dava açtı ve dilekçesini açıkladı.

Google’a açılan davanın dilekçesinde de yine Apple’da olduğu gibi Google’ın geçmiş uygulamaları ve günümüzde geldiği nokta vurgulandı:

Google, 1998 yılında eşsiz bir sloganla kurulan, heyecan verici genç bir firmaydı: “Kötü Olma”. Google’ın davranış kuralları kullanıcılarına nasıl hizmet edeceklerini ve genel olarak nasıl doğru şeyi yapacaklarını öne çıkarıyordu. Ancak yirmi iki yıl sonra Google bu sloganı geride bıraktı ve büyüklüğünü rakiplerine, yenilikçilere, müşterilerine ve kullanıcılara karşı ‘kötü olmak’ için kullanmaya başladı.

Epic Games, Google’dan da para veya ayrıcalık talep etmiyor, “Epic’in amacı Android ekosisteminin tüm geliştirici ve tüketicilere fayda sağlayacak biçimde açılmasıdır” deniyor.

Epic Google ve Apple tarafının daha açık bir rekabete ortam hazırlamaları gerektiğini savunuyor.

Epic Games’in kurucusu ve CEO’su Tim Sweeney, davanın esası, Epic’in niyetleri ve daha fazlası hakkında çevrimiçi olarak yapılan tartışmaların ardından şirketin Apple ve Google’ı dava etme kararı hakkında kamuoyuna açıklama yaptı.

Twitter Açıklaması

“En temel düzeyde, akıllı telefon satın alan kişilerin kendi seçtikleri kaynaklardan uygulama yükleme özgürlüğü, uygulama yaratıcılarının bunları istedikleri gibi dağıtma özgürlüğü ve her iki grubun da iş yapma özgürlüğü için savaşıyoruz.” dedi. Twitter üzerinden de şu tweetleri paylaştı.

“Birincil karşıt argüman şudur: ‘Akıllı telefon markörleri istediklerini yapabilir.’ Bu korkunç bir fikir. Hepimizin hakları var ve haklarımızı onları inkar edecek kişilere karşı savunmak için savaşmalıyız. Bu bir sevgili Apple ile savaşmak anlamına gelse bile.

“#FreeFortnite’ı desteklemeye karşı bir başka argüman ise” Bu trilyon dolarlık bir şirketle para için savaşan sadece bir milyar dolarlık bir şirkettir “. Ancak mücadele Epic’in özel bir anlaşma istemesiyle bitmedi, bu tüm tüketicilerin ve geliştiricilerin temel özgürlükleriyle ilgili.

“Son olarak, para konusunda kavga etmekte yanlış bir şey yok. Bu şeyleri kazanmak için çok çalışıyorsunuz. Harcadığınız zaman, bölünme şekli, paranızın oyunların yaratılması için fon sağlayıp sağlamayacağını veya güçlerini oyunculardan ayırmak için kullanan aracılar tarafından mı alınacağını belirler. oyun yaratıcıları. “

Epic, Google ve Apple arasında gerçekleşen bu davalaşmanın ardından bakalım nasıl bir karar çıkacak göreceğiz. Hep birlikte süreci merak ediyoruz.

Sosyal Medya Hesaplarımız

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.